Bitcoin Emlak Piyasasını Nasıl Etkiledi?

Bitcoin Emlak Piyasasını Nasıl Etkiledi?

Bitcoin ateşi ABD emlak piyasasında etkili oluyor. Özellikle Florida’da emlak alım satımlarında Bitcoin etkisinin oldukça fazla olduğu tespit edildi. Yabancı yatırımcılar evde para birimi kontrolü sağlamak ve ABD ekonomik yaptırımlarından kaçınmanın bir yolunu arıyor.

Dünya’da pek çok alım satım işleminde görülmeye başlayan Bitcoin ile ödeme yöntemi emlak sektöründe de kendini gösteriyor. Emlak firması Redfin’in açıklamalarına göre, dijital para birimi olan Bitcoin artık emlak alışlarında sıklıkla kullanılacak. Şirket, özellikle geçen yılın sonu itibariyle Güney Florida ve Kaliforniya’da satılığa çıkmış olan yaklaşık 75 mülk için Bitcoin aracılığıyla ödeme yapıldığı bilgisini verdi. 

Fizbot Bültene Kayıt Olun

Verinin gücünü kullanarak sektöre liderlik eden Fizbot'tan daha fazla içerik okumak için haber bültenimize kaydolun!


    Bu yolla yapılan alım işlemlerinde emlakçılar tek seferde büyük kazançlar elde edebiliyor. Bu nedenle emlak alanında sıkça tercih edilen bir yöntem olmaya başlayacak gibi görünüyor. Şimdiden Amerikalı bir satıcı Florida’nın şehir merkezinde bulunan yarım milyon dolarlık dairesi için sadece bitcoin alacağını söyledi.

    Aralık ortasında yaklaşık 20 bin dolara kadar çıkan Bitcoin, yılın belirli dönemlerinde iniş ve çıkışlar yaşadı. Yılbaşı civarında keskin bir düşüş yaşadıktan sonra yeni yıla 14 bin dolardan başladı. Tehlikeli gibi görülen bu dengesiz değer farklılıkları gayrimenkul işlemlerinde kullanımı yeni olduğundan uzmanlar emlak danışmanlarını temkinli olmaya davet ediyor. 

    Yaklaşık bir yıl içerisinde ise konut satışlarında önlenemez bir Bitcoin popülaritesi oluşacağından bahsediliyor. Tüm bu olumlu gelişmelerin yanı sıra Barry Üniversitesi’nden Ekonomist ve Bitcoin Uzmanı Charles Evans, bu tür işlemlerin Amerika Birleşik Devletleri’ne yatırım yapmak isteyen ve başka türlü yapamayan yabancılar için faydalı olabileceğini de belirtiyor. Evans, AFP röportajında, “Bazı ülkelerdeki hükümetler, vatandaşlarının bankacılık sistemi aracılığıyla yurtdışına transfer edeceği para miktarını kısıtlıyor. Bitcoin, bu tip durumlar için de oldukça uygun bir ödeme yöntemi çünkü bireyler Bitcoin ile bu tip engellere takılmıyor” dedi.

    Bitcoin imkanları her alanda kendini gösteriyor

    Bitcoin, bazı yabancı yatırımcılar için başka bir avantaj daha sunuyor. Bu da ABD’nin ekonomik yaptırımlarından kaçmalarını sağlaması. Evans, sıkı para kontrolleri uygulayan ve 2017’de yüzde 2 bin 600’ü aşan kaçak enflasyona dayanan Venezuela örneğini gösterdi.

    Dahası, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun hükümetindeki birçok üst düzey yetkili Washington tarafından uygulanan yaptırımlardan büyük oranda etkilendi. Evans, İran’daki kısıtlamalar ve uluslararası yaptırımlara rağmen İranlılar arasında Bitcoin’e de büyük ilgi olduğunu söyledi.

    Kara para aklamanın Güney Florida’daki emlak piyasasını körüklediği açıkça görülüyor. Ancak bu tip uygulamalar Bitcoin ile sır gibi saklanmak yerine, bir başarı örneği olabiliyor. Evans, kripto para biriminin “büyük ölçekli kara para aklama için korkunç bir ortam olduğunu, çünkü tüm bitcoin işlemlerinin Blockchain’de bilinen halka açık işlem kaydına kaydedildiğini” belirti.

    Geçen yıl Florida’da kara para aklamayla mücadele yasalarında Bitcoin içeren bir yasa tasarısı düzenlenmeye başladı. Fakat Bitcoin yoluyla kara para aklamanın bir risk oluşturmuyor çünkü gayrimenkul hak sahipleri tarafından her zaman izlenebilir durumda. Ancak Bitcoin’de emlak anlaşmaları yapmak para biriminin kendisi kadar değişken olabileceğini unutmamak gerekli.

    Bir cevap yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir