Deprem Dayanıklılık Testi ve Riskli Yapı Tespiti Nedir?

Deprem Dayanıklılık Testi ve Riskli Yapı Tespiti Nedir?

Deprem dayanıklılık testi ve riskli yapı tespiti, emlak dünyasında son aylarda en çok konuşulan konulardan biri haline geldi. Deprem dayanıklılık testi, resmi olmayan özel bir rapor. Bina malikleri, ortak bir karar alarak özel bir şirkete başvurarak binalarının depreme dayanıklı olup olmadığını öğrenebiliyor. Hazırlanan rapor ise sadece binada yaşayan kişilerle paylaşılıyor. Binanın riskli yapı çıkmasından şüphelenenler binalarının hemen yıkılmaması için bu yola başvuruyorlar.

Riskli yapı tespiti ise tamamen farklı ve başvuru yapıldıktan sonra geri dönüşü olmayan bir süreç içeriyor. Çünkü bina bu tespitle beraber hasarlı çıkarsa; binanın “riskli” olduğu tapuya işleniyor ve binanın yıkılma süreci bu andan itibaren başlıyor. Bakanlıkça lisanslandırılmış kurum ve kuruluşlara riskli yapı tespiti yaptırmak mümkün. Binada bulunan tek bir malik, bu riskli yapı tespiti sürecini başlatmak için yetiyor. Maliklerden birinin başvurusuyla incelemeler sonucunda riskli olduğu tespit edilen yapılar, tespiti yapan kurum tarafından Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne bildiriliyor; ardından yapının riskli olduğu tapuya işlenip bina maliklerine tebliğ ediliyor. Bu tebligatta riskli yapının bulunduğu yerdeki müdürlüğe dilekçe ile itiraz edilebileceği, aksi takdirde tebligat tarihinden itibaren 60 günden az olmamak koşuluyla belirlenen süre içinde binanın yıktırılması gerektiği belirtiliyor.

Fizbot Bültene Kayıt Olun

Verinin gücünü kullanarak sektöre liderlik eden Fizbot'tan daha fazla içerik okumak için haber bültenimize kaydolun!


    Belirtilen bu 60 günlük süre, tebligattan sonra ya da itiraz edilmişse itiraz sürecinin sona ermesinden sonra işlemeye başlıyor. Riskli yapı binadaki malikler tarafından yıktırılmamışsa, idari makamlarca yıktırılacağı belirtilerek ek süre tanınıyor, bu ek süre ise 30 günden az bir süre. Bu süre sonunda da riskli yapı yıktırılmazsa, riskli yapılara elektrik, su ve doğal gaz verilmemesi ve verilen hizmetlerin durdurulması isteniyor. Riskli yapıların insandan ve eşyadan tahliyesi ile yıktırma işlemleri, mülki amirler tarafından sağlanacak kolluk kuvveti desteği ile idarece yapılıyor veya yaptırılıyor. Yıktırılamayan yapılar Bakanlıkça veya il müdürlüklerince yıkılıyor veya yıktırılıyor. Bu yıktırmanın masraflarından malikler hisseleri oranında sorumlu oluyor.

    Riskli yapı tespiti ile ilgili bir kanun değişikliği de meclis gündemine taşınmış durumda. Önerilen kanun teklifi ile birlikte artık riskli yapı tespit raporu hazırlanan her binaya, herkesin görebileceği bir alana riskli yapı kimlik kartı asılacak ve binaya giren herkes binanın durumu hakkında bilgi sahibi olabilecek. Kart üzerinde binanın neden riskli yapı olarak belirlendiğine ve olası bir depreme karşı hangi oranda dayanıklı olduğuna dair detaylar bulunacak.

    Fizbot ile emlak dünyasındaki gelişmeleri büyüteç altında incelemeye devam edeceğiz, aylık bültenimize kaydolarak güncellemeleri yakından takip edebilirsiniz.

    Bir cevap yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir