Depremden Sonra Ev Satışları Nasıl Değişti?

Depremden Sonra Ev Satışları Nasıl Değişti?

Geçmiş yıllarda yaşanan depremlerin ardından kiralık ev fiyatlarında artış yaşandığı kaydedildi. İzmir ilimizi vuran depremden sonra emlak piyasasında benzer bir durum yaşandı. Ancak bu kez kira artışlarındaki dalgalanma İstanbul’a değin ulaştı.

Ülkemizde en sık yaşanan ve afet riski yüksek olan felaketlerden biri depremdir. Olası deprem felaketi sonucunda ise en çok yapı ve binalar zarar görmektedir. Bu nedenle halk deprem esnasında ilk olarak barındıkları apartmanın ve evin sağlamlığından mağdur duruma düşer. 

Fizbot Bültene Kayıt Olun

Verinin gücünü kullanarak sektöre liderlik eden Fizbot'tan daha fazla içerik okumak için haber bültenimize kaydolun!


    Evlerinde oluşabilecek hasar ya da kayıp durumunda insanlar daha sağlam yapılara ya da bulundukları yerde yaşanan yıkım nedeniyle yer değişikliğine gidip yeni bir ev arayışına girerler. Bu dönemde deprem insan kaynaklı afetlerden olmamasına rağmen ev kira fiyatlarında artış gözlemlenmektedir. Örneğin 2019 yılında 5.8 şiddetinde yaşanan İstanbul depreminin ardından yeni yapılan evlerin hem kirası hem de satılık fiyatları yükselmişti. 

    İzmir depremi İstanbul ev fiyatlarını arttırdı

    Geçen sene İzmir’de meydana gelen şiddetli depremin ardından çevre iller ve İstanbul’daki evlerin de fiyatlarında artış görüldü. İzmir’i 6.6 büyüklüğünde vuran depremde özellikle Bayraklı ilçesinde evler yıkıldı, yapılarda büyük hasarlar tespit edildi ve can kaybı yaşanmıştı.

    Dolayısı ile insanlar il ve ilçelerden güvenli yerlere gitmeye yada daha sağlam binalarda yaşamak için taşınmaya başladılar. Ev sahipleri yeni ev sahiplerini yeni ve daha yüksek ev fiyatlarıyla karşıladı. 

    Bu kez İstanbul’u da etkileyen ev fiyatları il bazında yeni binalarda kiralık ev fiyatlarının 2+1 dairelerde 3 bin TL’yi, satılık dairelerde ise 1 milyon TL’yi bulduğu açıklandı. İzmir’den İstanbul’a taşınmayı tercih edenlerin sayısı ise konut aramalarında saptandı. Buna göre İstanbul için kiralık konut araması yapanların sayısı yüzde 34 arttı.

    İzmir’de ev fiyatları ikiye katlandı

    İzmir’de ise ev kira ve satış fiyatları depremin ardında yükselişe geçti. İl bazında kira fiyatları ortalamayı ikiye katlarken, ev satışı da aynı oranda arttı. Yeni yapıların fiyatlandırmaları ise üç katına ulaştığı bildirildi.

    Bir cevap yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir