Gençler En Çok Hangi Şehirde Ev Hayali Kuruyor?

Gençler En Çok Hangi Şehirde Ev Hayali Kuruyor?

“Z kuşağı” ya da “Dijital yerliler” olarak tanımlanan genç kuşak yavaş yavaş konut piyasasına girmeye başlıyor. TransUnion’a göre, Gen Z mortgage kredileri geçen yılın sonunda yüzde 84 arttı. Konuyla ilgili veri toplamaya yardımcı olan Freddie Mac şirketi tarafından yapılan son anket verileri ise gösteriyor ki ileriki yıllarda bu rakam iki katına çıkacak.

Emlak ve konutta farklılaşan arz, talep meselesi emlakçılık sektörünü de yeni nesilin istek ve ihtiyaçlarına göre değiştireceğe benziyor. Gençlerin en çok tercih ettiği bölgelerde ev alım, satımı ve kiralamanın tavan yapacağı söyleniyor, bu nedenle emlakçılar da yönlerini bu bölgelere doğru çevirmeye çabalıyor.

Fizbot Bültene Kayıt Olun

Verinin gücünü kullanarak sektöre liderlik eden Fizbot'tan daha fazla içerik okumak için haber bültenimize kaydolun!


    Emlakçılık sektörünün dinamiklerini gençler belirliyor

    ABD’de Z kuşağının hangi şehirlerde yaşamak istediğine dair emlakçılara ön görü sağlayabilecek nitelikte araştırmalar her yıl güncellenmeye devam ediyor. 2020 yılında gerçekleştirilen son araştırma ise gençlerin emlak dönüşümüne etki edeceğini gösterdi.

    Araştırma emlak danışmanlarının gençlerin en çok talep ettiği konutların yerleşimine göre tamamlandı. Bu şehirlerin başında Utah’ta bir kent olan Salt Lake City geldi.

    Şehrin yapısal biçimine baktığımızda deniz seviyesinden 1320 metre yüksekte bir metropol olduğunu fark ediyoruz. Yani gençlerin ilk tercihi deniz ya da güneşli hava olmadı, onlar daha çok kalabalık ve modern bir şehirde yaşamak istiyor.

    Gençlerin en çok yaşamak istediği ikinci şehir Oklahoma City oldu. Burası ABD’nin Oklahoma eyâletinin başkentidir ve oldukça kalabalık bir şehirdir. Bir diğer yeni nesilin tercihi yaşam yeri ise Indianapolis oldu. 

    ABD’nin Indiana eyaletine bağlı bir şehri olan Indianapolis, 829 bin 718 nüfusu ile bölgenin en büyük şehri olarak anılıyor. Burası için de ön plana çıkan şehir özelliğinin geniş bir çevre, sohbet edilecek ve tanışılacak yeni insanlar, gece hayatı ve eğlence olduğu görülüyor. 

    Türkiye’de ise durum Amerika’dan farklı değil. Gençler ülkemizde yaşamak için en çok metropol şehirleri tercih ediyor. İstanbul, İzmir gibi büyük şehirlerin yer aldığı listede öğrenci şehri olması ile bilinen Eskişehir’de yer alıyor. 

    Tüm bunlar ışığında denilebilir ki yeni nesil emlakçılık, gençlerin arzu ettiği gibi, modern, kalabalık ve canlı şehirlerde faaliyete geçecek. Emlak danışmanları portföylerini şimdiden yenilemeye başladılar.

    Bir cevap yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir