Hisseli Tapu Nedir?

Hisseli Tapu Nedir?

Emlak danışmanlığı sırasında danışmanların tamamlaması gereken işlemlerden biri tapu işlemleridir. Gayrimenkul alım satımı sırasında başvurulan tapu ve senet işlemleri emlak danışmanlarının bilmesi gereken önemli adımlardır.

Bu süreçte emlak danışmanları uzmanlıkları gereği bazı belgeleri hazırlar ve sunarlar. Hisseli tapu da bu belgeler arasında yer alan gayrimenkulün niteliğini belirten tapu türüdür. 

Fizbot Bültene Kayıt Olun

Verinin gücünü kullanarak sektöre liderlik eden Fizbot'tan daha fazla içerik okumak için haber bültenimize kaydolun!


    Gayrimenkul alım satımlarında hisseli tapu neden önemli?

    Alınan ya da satılan evin sahibi bir kişi ya da birden fazla kişi olabilir. Bu durumda taşınmaz malın ortaklaşa satışa sunulması söz konusudur. Ortak satışa çıkarılan gayrimenkulü tanımlayan tapu türüne de hisseli tapu adı verilir. Hisseli tapunun da iki çeşidi bulunmaktadır. Bunlar: El birliği mülkiyeti ve paylı mülkiyet olarak isimlendirilir.

    Hisseli tapu hem mal sahibini ve hem alıcıyı koruma altına alır

    Konut satışı sırasında hisseli tapu türünün uygulanma sebeplerinden biri birden fazla kişinin mülkü olduğundan dolayı satıcılar arasında oluşabilecek anlaşmazlıklara engel olmaktır. Satıcılar aralarında konut üzerinde hak sahibi olduklarından sorunsuz şekilde anlaşmaları beklenir. Böylece ortak mal eşit şekilde bölüşülür ve her bir ortak aynı düzeyde söz sahibi olur.

    Ortaklardan birinin satışı başlatması yeterli

    Emlak danışmanı aracılığıyla başlatılacak olan tapu işlemleri sırasında tüm gayrimenkul ortakları resmi işlemler için toplanmak durumundadır. Burada satışa sunulacak hisse için işlemler tamamlanır. 

    Birden fazla ortağı olan gayrimenkulün satışa çıkması için tek bir hissedarın olur vermesi yeterlidir. Diğer hissedarlar satmak istemezlerse mahkemeye başvurabilirler. Ya da eğer toplantıya katılamazlarsa avukatlarını gönderebilir ya da satmak istemezlerse satış iptali davası açabilir. 

    Satış işlemi sırasında emlak danışmanı önemli rol oynar

    Ancak sorunsuz ilerleyecek her satış işleminde tapu ve senetler emlak danışmanlarının yönlendirmeleri ile ilerler. Bu nedenle emlak danışmanının ortaklar ile birebir görüşmesi, taşınmaz malın niteliğini iyi bilmesi ve alıcıyı koruma altına alması önemlidir. 

    Hisseli tapu ön görüldüğünde yalnızca satıcılar değil, alıcılar da güvence altına alınır. Oluşabilecek herhangi bir mağduriyet durumunda hisseli tapu alıcı için de satıcı için de yargı önünde geçerli kabul edilir.

    Satış işleminin tamamlanmasının ardından mahkeme ortaklara paylarını bölüştürecektir.

    Hisseli Tapu Nedir?” te bir düşünce

    1. Soner diyor ki:

      Hisseli yerimizin 6/12 si benim diğer 6/12 altı hissedarın ben hissemi ayırmak istiyorum yeri ikiye boldurebilirmiyiz

    Bir cevap yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir