Mesleki Yeterlilik ve Taşınmaz Ticareti Belgesi Nedir? Nasıl Alınır?

Mesleki Yeterlilik ve Taşınmaz Ticareti Belgesi Nedir? Nasıl Alınır?

Emlak danışmanlarının danışanlarına hizmet vermek için yapmak mecburiyeti olan bazı mesleki gereklilikler vardır. 

Mesleki yeterlilik belgesi nedir ve nereden alınır?

Fizbot Bültene Kayıt Olun

Verinin gücünü kullanarak sektöre liderlik eden Fizbot'tan daha fazla içerik okumak için haber bültenimize kaydolun!


    Öncelikle emlak danışmanları danışman olmak için mesleki yeterlilik belgesini almaya hak kazanmalılardır. Bunun için emlak danışmanı adayların MYK (Mesleki Yeterlilik Kurumu) tarafından yetkilendirilen sınava girmeleri ve emlak alanında yetkin olduklarını kanıtlayan belgeyi almaya uygun bulunmaları gerekmektedir. 

    Mesleki Yeterlilik Merkezleri’nde ve yetki verilen tüm kuruluşlarda uygulanabilen bu sınav İstanbul ve Ankara merkezli olarak tüm Türkiye’de yapılmaktadır. Sınava girmek isteyenler öncelikle bölgelerindeki en yakın Emlak Yeterlilik Belgesi başvuru işlemleri yapan kuruluşa başvururlar. Ardından MYK tarafından belirlenen tarihte ve yerde sınava tabii tutulacaklardır. Emlak danışmanı adaylar bu sınavı geçtiklerinde “Emlak Danışmanı” unvanı alırlar ancak bu sorumluluk rütbeli olarak atanır. Örneğin mesleki yeterlilik belgesi almış olan emlak danışmanı seviye 4’ü tamamlamış görünür. Seviye 5 sınavını geçmiş adaylar ise “Sorumlu Emlak Danışmanı” olarak nitelenir. 

    Yeni yönetmeliğe göre ise bu belgeyi almak zorunlu kılınmıştır. 

    Taşınmaz ticareti belgesi nedir ve nereden alınır?

    Emlak danışmanları yeterlilik belgesine sahip olduktan sonra bir ofis edinmelilerdir. Emlakçılık işletmesi olarak anılan ofisleri hangi ildeyse o ilin müdürlüğüne başvuru yaparak Taşınmaz ticareti yetki belgesi alınır. 

    Bu yetki belgesi esnaf ve sanatkarlar odasına bağlı olmak zorunluluğu içerir. Tek bir işletme üzerine alınabilen belge, devredilemez ya da aynı anda farklı ofisler için kullanılamaz. Belge, üzerine alınan ticari işletmenin MERSİS numarası, MERSİS’e kayıtlı işletme adı ve adresi ile işletme sahibi kimlik, ESBİS’e kayıtlı adı ve adresi üzerine alınır. 

    Yeni getirilen yönetmelik ile birlikte taşınmaz alım satımı ve kiralanması ile tapu işlemlerine aracılık eden herkes bu belgeyi edinmek zorundadır.

    Bir cevap yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir