Tükenmişlik ile Mücadele Etme Yolları

Tükenmişlik ile Mücadele Etme Yolları

Emlak sektörü, kesinlikle çok çalışma gerektiren zorlu bir sektör. Emlak dünyasındaki dinamizm yüzünden her an hazır ve sürekli çalışmak gerektiğini düşünebilirsiniz. Fakat bu hırslı tutum her zaman lehinize olmayabilir. Bitmek bilmeyen bir çalışma maratonu ve kendinize vakit ayıramamak sizi bir tükenmişlik ile karşı karşıya getirebilir. 

Peki bir tükenmişlik yaşıyorsak bunu nasıl anlarız, belirtileri nelerdir?

Fizbot Bültene Kayıt Olun

Verinin gücünü kullanarak sektöre liderlik eden Fizbot'tan daha fazla içerik okumak için haber bültenimize kaydolun!


    1. İşe gitme ve iş ile ilgilenme isteğiniz her geçen gün azalır.

    2. Yeni müşteriler ile tanışma ve diğer temsilcilerle etkileşim kurmakta sorun yaşarsınız. Hatta halihazırda bulunan müşterilerinizle bile iletişim kurmak istemeyebilirsiniz.

    3. Kendinizi sürekli stres altında ve kaygılı hissedersiniz.

    Endişelenmeyin, tükenmişliğin belirtilerini erken fark ederek durumu kendi kontrolünüz altına almanız mümkün. Bu durumu ortadan kaldırmak için ise izlemeniz gereken bazı adımlar bulunmaktadır. Bu adımları uyguladıktan sonra işinize odaklanmak ve heyecanınızı tekrar kazanmak sizin için daha kolay olacaktır.

    Sorunlu Alanlarınızı Belirlemek

    Öncelikle mesleğinizin hangi yönlerinin sizi daha çok yorduğunu belirleyin. Sıkıntı yaşadığınız noktaları belirlemek, çözüme ulaşmanız için gereken ilk adım. Yaptığınız işlerin kontrolünü kaybediyormuş gibi hissediyor musunuz? Meslektaşlarınızla geçinmek günden güne daha zor mu geliyor?

    Tükenmişliğinizin altında yatan bu gibi sebepleri belirledikten sonra gerekli değişiklikleri yapmaya başlayabilirsiniz. Bu sebepleri belirlemek ve sorunlarınıza yönelik değişiklikler yapmaya başlamak, sizin yeniden canlanmanıza olanak sağlayacak ve gayrimenkul sektörüne olan motivasyonunuzu yeniden keşfetmeniz için size fırsat tanıyacaktır.

    Yaptığınız İşleri Takdir Etmek 

    İnsan psikolojisi ödül motivasyonu ile çalışır. Fakat kendinizi işinize çok kaptırdığınızda kendinizi ve başkaları için yaptıklarınızı takdir etmeyi ihmal edebilirsiniz.  

    Bu durumdan kaçınmanın en doğru yöntemi, bir gayrimenkul danışmanı olarak küçük olsa bile kazandığınız başarıları ve olumlu işlerinizi düşünmek için çok kısa da olsa zaman ayırmaktır. Başarılarınızı takdir edin. Küçük bir öneri olarak size minnettar olan müşterilerinizden gelen “teşekkür” geri dönüşlerine bakabilirsiniz. Bu ve bunun gibi küçük geri dönüşler; sizin başarılarınızın, müşterilerinizin size olan bağlılığının ve güvenilirliğinizin göstergesidir. Kendinize yapacağınız bu ufak jest, bu mesleği ne sebeple seçtiğinizin hatırlatıcısı olacaktır.

    Sınırlarınızı Belirlemek

    Baktığımız zaman müşterileriniz için çalışan sizsiniz. Fakat müşterileriniz hayatınızdaki rutinlerinize etki ediyorsa, gayrimenkul danışmanı tükenmişliğine daha hızlı şekilde sürükleneceğinizi aklınızın bir köşesinde bulundurun.

    İşinizi nasıl yürüttüğünüz konusunda müşterinize dürüst ve doğrudan davranışlar sergilemezseniz, çalışma düzeninizde kaymalar ve sıkışmalar yaratacaktır. Bu nedenle müşterilerinizle çalışma şeklinizi onlara doğru şekilde ifade etmelisiniz. Örneğin, müşterilerinize müsait olduğunuz saatleri, tercih ettiğiniz iletişim yöntemini ve aramalarının ne zaman yapılacağı konusunda güncel tutun. Bu durum, siz ve müşterileriniz arasındaki iletişimin daha doğru bir hale gelmesini sağlayacaktır. Sınırları kendiniz belirlediğiniz bir iş yaşamı, hayatınızı düşündüğünüzden daha çok rahatlatacaktır.

    Zamanın Kontrolünü Sağlamak

    Bildiğiniz üzere bilgi çağındayız ve içinde bulunduğumuz çağın en büyük gerekliliklerinden birisi; hız. Hızlı yanıtların ve kullanılabilirliğin “her şey” anlamına geldiği bir çalışma hayatında zaman kullanımı ile ilgili becerilerinizi geliştirmek zor olabilir. Sürekli hızlı olma konusundaki temel sorun şudur; çok kısa bir zaman diliminde çok fazla görevi başarmaya çalışırsanız, başarmaya çalıştığınız durumlar yoldan çıkabilir. Daha sonra yaşadığınız bu sıkışıklıklar, sizin hızlı bir şekilde tükenmenize sebep olacaktır. Yapmanız gereken işlerin kısa bir listesini oluşturarak günlük görevlerinizi uygun zaman dilimlerine bölerseniz, zamanın kontrolünü sağlayabilirsiniz. Böylece hem üretkenliğiniz önemli ölçüde artırmış, hem de önemli görevleriniz üzerinde odağınızı ve enerjinizi toplamış olacaksınız.

    Teknolojiye Mola Vermek

    Haber sitelerini, blogları, e-postaları ve sosyal medyayı sürekli kontrol etmek; ne yazık ki siz farkında olmadan gününüzün büyük bir bölümünü kaplamaktadır. Kendinize her gün bilgisayarınızı kaldırabileceğiniz, telefonunuzdan uzaklaşabileceğiniz, size özel bir zaman ayırın. Vakitlerinizi daha kaliteli geçirmeye başladığınızda üretkenliğiniz üzerindeki etkilerini çok hızlı şekilde gözlemlemeye başlayacaksınız.

    Yaratıcı Yönünüzü Geliştirmek 

    Yaratıcılık, tükenmişliğe karşı güçlü bir panzehirdir. Fakat çalışma hayatınızın rutinleri sırasında kendinize yatırım yapmayı unutabilir veya erteleyebilirsiniz. Yeni şeyler deneyimlemekten çekinmeyin. Konfor alanınızın dışına çıkmak, özel hayatınızda yeni bir şey deneyimlemek, farklı hobiler edinmeye çalışmak veya mesleğinizle ilgili yeni bir kurs almak size bilmediğiniz yeni ufuklar kazandırabilir. Bu sayede, hem mesleğinizde hem de kendi özelinizde keşfetmediğiniz yönlerinizi keşfederek hayatı kendinize daha verimli hale getirebilirsiniz. 

    Yaptığınız Şeyden Bir Süreliğine Uzaklaşmak

    Bazen hangi stratejiyi denerseniz deneyin, tükenmişlikten kaçmak sizin için imkansız olabilir. İşin artık dayanılmaz bir noktaya geldiğini hissediyorsanız ara verin. Kendinize zaman ayırın, eğlenceli bir tatil planlayın ve işinizle ilgili bir süreliğine her şeyden uzaklaşın. Nefes almak için kendinize tanıdığınız birkaç gün bile enerjinizi ve kafanızı toplamanıza çok yardımcı olacaktır. Enerji ve motivasyon dolu halinizi tekrar kazanmak için verdiğiniz aranın keyfini çıkarın.


    Fizbot Blog’ta emlak piyasasındaki yeni gelişmeleri incelemeye devam edeceğiz, bu gelişmeleri yakından takip edebilmek için aylık bültenimize kayıt olmayı unutmayın!

    Bir cevap yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir