Web Tapu Nedir, Nasıl Kullanılır?

Web Tapu Nedir, Nasıl Kullanılır?

Web Tapu sistemi, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün web sitesi üzerinden e-devlet şifreleriyle giriş yaparak tüm vatandaşların ve ticaret sicilinde kayıtlı şitketlerin taşınmazlarını internet ortamında takip edebildikleri ve yönetebildikleri yenilenmiş bir sistemdir. Bu yeni sistem ile tapu müdürlüğüne gitmeden internetten işlem başvurusu yapabilir ve gerekli belgeleri internetten tapu müdürlüğüne gönderebilirsiniz. Böylece tapu müdürlüğüne gitmeden işlemleriniz başlatılarak, son aşamaya getirilmiş olur. Hatta tapu malikiyseniz, seçtiğiniz taşınmaza ait bilgilerin emlak danışmanı tarafından incelenmesi için de yetki verebiliyorsunuz.

Alıcı ve satıcıların farklı tapu müdürlüklerinde bulunduğu durumlarda taşınmaz mülkiyetini devrini gerçekleştirebilmeleri ile ilgili düzenleme, aslında 1 Ocak itibariyle yürürlüğe girmişti. Fakat 15 Eylül tarihinden itibaren Tapu ve Kadastro Müdürlüğü’nde de uygulanmaya başladı. 

Fizbot Bültene Kayıt Olun

Verinin gücünü kullanarak sektöre liderlik eden Fizbot'tan daha fazla içerik okumak için haber bültenimize kaydolun!


    Yürürlüğe giren web tapu uygulaması, geçirdiğimiz pandemi sürecinde kamu sağlığını koruma konusunda da önemli bir yer edindi. Kısa bir süre önce tüm tapu randevuları için HES kodu zorunluluğu getirilmişti. Şimdi HES kodu alan vatandaşların tapu randevuları web tapu üzerinden ayarlanabiliyor. Tapu işlemlerinizi web tapu üzerinden hızlıca tamamlayarak tapu dairesine sadece ıslak imza için gidiyorsunuz. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Genel Müdürü Zeki Adlı, pandemi döneminde vatandaşla memur arasındaki mesafeyi korumak, hastalığın yaygınlaşmasını engellemek adına web tapuya ağırlık verdiklerini kaydetti. Bununla beraber pandeminin başından itibaren manuel işlem yapılmasını yasakladıklarını anlatan Adlı, şöyle konuştu:

    Web tapu uygulamasında vatandaş direkt e-devlet kapısı üzerinden başvurusunu yapıyor. Adını, soyadını, T.C. kimlik numarasını, alıcı ve satıcının telefonlarını, harca esas değerine ilişkin belediyeden aldığı rakamı oraya yazıyor. Sözel bilgileri sisteme kayıt ediyor, girdikten sonra arka planda bizim memurumuz gelen bu bilgileri teyit ediyor. Doğruluğunu kontrol ettikten sonra mesajla harcını yatırıyor. Daha sonra da cep telefonuna vatandaşa ‘şu saatte gel imzanı at’ diye mesaj gidiyor. O saatte vatandaş gidiyor, imzasını atıyor, işlem bitiyor. Web tapuda işlemleri genelde biz aynı gün içerisinde bitirmeyi hedefliyoruz. Vatandaşımız ve bizim memurumuz için büyük kolaylık.

    Web Tapu İle Hangi İşlemler Yapılabilir?

    Web tapu ile size ait olan tüm gayrimenkullerinizin tapu kaydı ve tapu senedi işlemlerini gerçekleştirebilir, Tapu ve Kadastro harçları ve döner sermaye ücreti ödemelerini yapabilirsiniz. Ayrıca sahtecilik girişimlerine karşı taşınmazlarınızla ilgili beyan bildirmesi işlemlerini de artık web tapu uygulamasıyla halledebilirsiniz. Taşınmazınızla ilgili bilginiz dışında oluşan işlemler hakkında bilgilendirilmeniz için de web tapu sistemini yönlendirebilirsiniz. 

    Fizbot Blog’ta emlak piyasasındaki yeni gelişmeleri incelemeye devam edeceğiz, aylık bültenimize kayıt olarak tüm gelişmeleri yakından takip edebilirsiniz.

    Bir cevap yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir